Zengő Óvoda
7694 Hosszúhetény, Fő utca 173.
hetenyiovoda@gmail.com
+36 72 785-083
+36 (30) 447-4855
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda
  • Zengő Óvoda

Intézkedési terv 2020. 09. 01-től

2020.08.30.

INTÉZKEDÉSI TERV

Zengő Óvoda és Konyha

 

 

A 2020/2021. NEVELÉSI ÉVBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézkedési tervet adott ki a köznevelési intézmények számára, a 2020/2021. tanévben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről. Ennek megfelelően kidolgozásra került az óvoda eljárásrendje. 

Jelen intézkedési terv módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, a módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor.

A protokoll bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata a megvalósítást ellenőrizni.

1. AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK,

    1. Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, látogathatja. Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az óvodát értesíteni, ha a gyermekénél koronavírusgyanú vagy igazolt fertőzés van.
    2. Az épületbe a szülők csak szájmaszkban léphetnek be, enélkül nem áll módunkban a szülőket az intézményünkbe beengedni! Egy gyermekkel csak egy szülő jöhet be az épületbe. A folyamatos fertőtlenítések miatt a gyermekeket legkésőbb 8.45 órára kötelesek behozni a szülők az óvodába! 900 óra után az óvoda főbejáratát zárva tartjuk, mivel megkezdjük a délelőtti fertőtlenítést.  
    3. A csoportosulások megelőzése érdekében a nevelési év folyamán, mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt az alábbi szabályokat kell betartani.
      1. A gyermeköltözőkben lehetőleg egyszerre csak öt gyermek és kísérője tartózkodjon, elkerülve a zsúfoltságot.
      2. A gyermekek átadása/átvétele a legrövidebb időn belül történjen, ezért kérjük mielőbb elhagyni az játszóudvart és az épületet, valamint az óvoda épülete előtt kerüljék a szülők, gyermekeikkel a csoportosulást, hosszas beszélgetést.
    4. A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, öltözőkben és a folyóson, hogy elkerülhető legyen az öltözőkben, folyóson történő csoportosulás.
    5. Nagy létszámú gyermek, szülő vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó rendezvény megszervezése során tekintettel kell lenni az alábbiakra:
      1. az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát szigorú betartása,
      2. az alapvető           egészségvédelmi    intézkedések,    szabályok    betartása    (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés),
      3. zárttéri helyett szabadtéri rendezvény szervezése,
      4. a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontása és a résztvevők körének korlátozása.
    6. A szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezleteket csak a járványügyi előírások betartása mellett tarthatók meg. Amennyiben lehetséges, a csoportok zárt facebook rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz.

2. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

 

    1. Az óvoda bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melyre ezúton hívjuk fel a szülők figyelmét. Kérjük bejövetelkor használják ezeket!

    1. A gyerekek esetében a szappanos kézmosás KÖTELEZŐ, mielőtt belép a csoportba!

    1.  A gyermekek textiltörölközőjét hetente kötelező hazavinni és kimosva, fertőtlenítve visszahozni!

    1. A személyi higiéne alapvető szabályairól a gyermekek részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást kapnak. A gyermekeknek meg kell tanítani az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, melyhez kérjük a szülők együttműködését.

A járványügyi helyzetre való tekintettel, a gyermekek ebéd utáni fogmosás helyett csak szájöblítést végeznek. Az ebéd utáni fogmást jelen helyzetben most mellőzzük.

    1. A gyermekek otthonról játékot nem hozhatnak be az óvodába, kivétel 1 db alvós plüs, „nyunyóka”, amely az elalvásban segítenek. Ezeket kérjük rendszeresen mossák, fertőtlenítsék!

    1. A gyermekek ágyneműjét, pizsamáját két hetente kell hazavinni, és hét elején kimosva, fertőtlenítve visszahozni.

    1. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelünk az intézmény tisztaságára, a napi többszöri fertőtlenítő takarítás (csoportszobákban, a folyosókon és egyéb helységekben) elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek a padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésre kerüljenek.
    2. A takarítást, fertőtlenítést úgy szervezzük meg, hogy az a gyermekek, egészségét ne veszélyeztesse.
    3. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos, rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint az egyéb helyiségekre is. A helyiségek ablakát időjárás függvényében lehetőség szerint nyitva tartjuk.
    4. Az óvodában, használt játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét is rendszeresen fertőtlenítjük.

 

3. ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

    1. Fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére. A felületek tisztításakor ügyelünk a környezet vírusmentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb fertőtlenítésre.

    1. Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására.

    1. Az étkezéseket úgy szervezzük meg, hogy az óvodai csoportok keveredése elkerülhető legyen, sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen.
    2. Rendkívül fontosnak tartjuk a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatógéppel történő mosogatását, fertőtlenítését, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolását, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülését.
    3. Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert biztosítunk, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt fektetünk.

4. GYERMEK HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

    1. Annak a gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.
    2. A gyermek, a távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak, illetve a házirendben megfogalmazottak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

   5. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

    1. Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tüneteit észleljük, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az óvoda orvosát, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Elérhetősége: 72/490-373.

    1. Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:

- láz

- köhögés

- nehézlégzés

- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya

- kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás,

  hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodunk, akinek a figyelmét felhívjuk arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

 

    1. Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.
    2. A gyermek az óvodába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza!
    3. Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelésre kerül a  óvodán kívüli, digitális munkarend, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében. Amennyiben az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a Fenntartó gondoskodik.
    4. A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést.

Minden további intézkedésről, változásról tájékoztatni fogunk Benneteket a zárt facebook csoportokban!

Hosszúhetény, 2020. augusztus 31.

                                                                                       

                                                                                      Czentner Györgyné

                                                                                             óvodavezető